Bloggadress

Här är adressen till den nya bloggen: http://iporiz.blogg.se Hoppas ni kommer följa den :D Bloggandet har redan börjat!


Några failbilder

Lite småfail här då, men skitsamma ;)





Det blir så

Det blir en ny blogg :D Jag ska blogga tillsammans med Jonna, och ikväll ska vi sätta oss här hemma hos mig och fixa med design, header osv :)

Först ska vi till stallet och rida, och våran proffsfotograf Zilla ska fota :) Det ska bli headerbilder, och kanske några bilder som vi slänger upp på bloggen sen :) Den här bloggen kommer självklart finnas kvar, ifall det inte skulle funka att blogga ihop, eller fall ngn vill läsa något :)

Vilken färg ska vi ha på bloggen?? Gul eller grön, vårfärger ni vet?


Hiss / Diss

Så stor diss som det bara går till folk som tror att alla problem kan lösas med våld! Som piskar, rycker och sparkar sina hästar, bara för att dom ska gå fint, men det gör dom ju inte, dom blir ju bara rädda och osäkra. HATAR vekligen sånna människor, särskilt tränare som lär ut det till andra människor, typ barn som inte vet bättre. Nej fyfan, blir illamående...


Stackars hästar...



Dagens ridpass

Hoppträningen idag var HEMSK!

Först sa tränaren att han måste fram för skänkeln, och bad oss öka på långsidorna, och om han ökade! Det gick i 190, men träänaren var ändå inte nöjd. Han sa åt mig att piska honom HÅRT, vilket jag självklart inte gjorde, utan la bara på spöt lite lätt.

När vi kom till hoppningen var hindret ca 50 cm, men han vägrade. Tränaren sa igen, piska och sparka honom så hårt du kan! Det gjorde jag inte, utan använde bara skänkeln extra mycket, men ändå, stopp. Den här tränaren sög, och då menar jag SÖG... Han bara stressade, och flera gånger när vi red  förbi började han stampa och klappa händerna för att skrämma fram Ziro. Man kan ju inte skrämma hästen över hindrena, då kommer den ju aldrig se det roliga.

Det slutade med att jag bröt ihop och började gråta, och tränaren sa åt mig att jag måste piska honom så hårt jag kan för att det ska funka. Jag lyssnade inte, och då sa han åt mig att åka därifrån. Det gjorde vi, och betala gjorde vi inte heller, för allt vi fick var skit. "Han kan inte, piska honom, sparka, hitta någon som kan ge honom stryk". Bullshit!

Aldrig mer tänker jag träna för den skittränaren.

Nu ska vi börja om från ruta 1, med bara löshoppning så att han hittar det roliga. Sedan ska vi trava över bommar, galoppera över bommar och bara leka med det hela. Vi tar det i våran takt, och om det inte var självklart ska jag avanmäla mig från tävlingen den 22:a.


Äntligen markebäcks-bilderna!

Nu har jag äntligen fått bilderna, och jag dör så snygg han är! Vill någon redigera en av bilderna, kör på :D




Snyggaste ponnyn i Sverige, helt klart^^


Ny blogg

Hej! Jag tänkte skaffa en ny blogg, och ha den tillsammans med en annan i stallet, men vad skulle ni säga om det? Skulle ni hänga med dit, eller inte? Det blir ju så mycket bättre update (även om den faktiskt inte är så superdålig nu), och mer variation.

Men vad säger ni?


Bilder @ San Ziro

Här är några bilder på Ziro från i förrigår? Tror det iaf ;)



Ledsen chey? närå ;)







Dagens ridpass

Hej. Idag red jag ut med Jonna, och det gick jättebra :) Ziro är lite fjantig ibland, men skötte sig nästan hela tiden. Först red vi en liten raksträcka, bara skritt. Sen svängde vi in på en liten stening stig, så dom fick tänka innan dom satte ner hovarna.

Vi vände efter ett tag, för det var steningt som fan, och jag visste inte hur lång vägen var. När vi kom ut på vägen igen red vi över en fors, men lille bebi var så rädd så jag fick hoppa av och leda honom över :( Pi småsprang hon också, men det är ju lite läskigt första gången.

Jag jobbar på bilderna, men en kompis har dom, men snart kommer dom nog :)





Det börjar ju bli blött

Nu såhär på våren börjar det ju bli blött och kladdigt i hagarna. Hästarna som går i det hela dagarna kan få mugg och strålröta t.ex. Det kan förhindras med vanlig, enkel trätjära. Finns att köpa på granngården, bjelkes m.m. Man gör rent hoven och smörjer på tjäran. Det tätar och stänger ute vatten, och man använder det till båtar för att de ska bli täta och inte sjunka.

Det är fler hästar än nödvändigt som får problem med hovarna, för det kan ju lätt förhindras. Håll bara hovarna rena, och smörj med tjära då och då.


En hov med strålröta



En frisk hov.



Hiss / Diss

En sak jag tänkte dissa är icke enfärgade schabrak. Passpoaler och kantbanden ska ju själv klart ha annan färg, annars smälter allt ihop så fult... Men till exempel det här schabraket, det är ju riktigt fult, men kostar ca 1200 tror jag det var... Inte värt det...





Dagens ridpass

Hej. Stallet tog mycket tid och jag har inte hunnit blogga mkt.

Hoppade iallafall, och det gick bra tills jag ramlade av... En hel del vägringar p.g.a min osäkerhet, men när han hoppade hoppade han bra. Det var bara lågt typ runt 70 cm, men han vägrade, och till slut vägrade han trots att jag drev. Det slutade med att han hoppar lite konstigt, springer åt höger och jag åt vänster. Landade mjukt iallafall, och har bara lite ont i armen :)

Har film på allting, men kommer nog bara lägga ut det bra ;) Om ni inte vill se avramlingen dvs ;)



Han är lika bra ändå <3


Söt läsarbild

Fick in en fläckig läsarbild på mailet, tack :) Tänk er att ha en sån matchning?




Oslagbara? Inte än, men snart ;)


Önskeinlägg?

Har ni något speciellt ni vill läsa om? Ska filma Ziro stall, samt fixa en v-logg tills idag/imorn, men något annat? Speciella bilder, ridövningar?


Mini PC

Hej! En sak jag absolut behöver ha är en mini pc. Har ingen egen bärbar dator, så jag kan inte alltid blogga när jag är bortrest eller sådär, och det skulle vara bra att köpa en. Vill ha en rosa, och hittade en jättesöt för bara 2000. Ska försöka tjata till mig en sån, det var ju faktiskt mammas förslag att jag borde ha en ;)

I markebäck satt folk och bloggade vid sina datorer, men jag hade ju ingen, så man känner sig ju lite b....haha. Ska se om jag kan få tag i en, det skulle ju vara super :D



Dagens ridpass

Det blev ingen hoppning idag, då han kändes väldigt trött efter helgen, så det blev en vilodag istället. Borstade och gosade, sen fick han leka lite modell också, men kameran glömde duktiga jag i stallet... Bilderna får ni imorgon istället, samt bilder som vi tog i markebäck på Klåda, Qp, och Ziro :)

Hoppningen får väl bli imorgon, om det är ledigt, annars kör vi kanske med en uteritt fast det tror jag inte då det skulle spöregna... Annars kör vi väl ett dressyrpass i ridhuset, även fast det dammar så. Ziro hostar en del i början av ridpasset, men det kan ju vara att det börjar komma gräs som dom äter, och får i sig smuts från marken.





Skogsmullar

Något jag stör mig på är alla skogsmullar som är med och tävlar. Dom hamnar alltid i botten, kan inga regler, har skabbig utrustning osv osv. Varför ens komma? Ponnysarna är tjocka och slöa, har smala nosgrimmor och inga knoppar, eller riktigt fula. Med fula menar jag FULA. Små och stora, ojämna, står rakt upp.

Inne på banan går hästen inte i form, tittar inte på någonting (den är ju van vid skogen). Ryttaren sitter helt bakåt, eller framåtlutad. Vägarna blir slarviga, det går antingen superfort och hästen går inte på tygeln, eller supersakta och hästen går bakom hand.

Det enda positiva med att dom är ed är ju egentligen att det blir fler placerade = större chans att dom bättre ponnysarna blir placerade i sin kamp ot varandra.

Något jag kollar på när en häst kommer till träning/tävling är transporten. Är det en ful, gammal, enaxlad transport betyder det skogsmulle, eller något liknande. Jag tänker på tävlingar ibland o det kommer en riktigt fin transport: Det där är nog en lite tuffare konkurant. Det stämmer inte alltid, men oftast faktiskt.

Några raser jag förknippar med skogsmullar: Nordsvenskar, fjordningar, russ, ja, alla kallblod i stort sett.


googlebild



Vad, och vad inte??

Satt och tänkte på det här ett tag igår... När man har blogg har man gett sig in i leken, och får leken tåla. Men egentligen: Vi bloggar för att ni vill det, så varför tycker ni att ni har rätt att skriva vad ni känner för, medans vi inte får det? Det gäller ju inte alla, men många.

Här i bloggen håller jag allting rent och fint liksom, försöker att inte göra någon arg eller liknande. Men varför? Det är inte jag. Dock, detta, relativt, det är inte ord som JAG använder, men skriver det i bloggen för att verka...mer...mogen på något sätt... Men, egentligen, varför ha blogg om jag inte är mig själv? Hur ska bloggen kunna växa om jag inte är mig själv, utan är den där tråkiga, snälla tjejen som bara tänker på vad andra vill höra? Det går ju inte. Jag skulle inte skriva såhär i vanliga fall, jag skulle inte bry mig om vad folk tycker, om någon blir arg eller irriterad. Jag kör mitt eget race, like it or leave it. Eller faktiskt, jag SKA köra mitt eget race, för det gör jag inte nu.

Från och med nu kommer bloggen vara mer kaxig, skita i vad andra tycker, tänja lite på gränserna för liksom: Who give's a shit? Inte jag...

Jag tycker att fler borde göra samma sak. Många tjejer, och killar, sitter och håller tillbaka, men varför egentligen? Ingen anledning. Släpp loss, gör det du vill, och ha en "what ever-attityd".



Det här är jag, jag, och mer jag, ingen annan. Nathalie Busk, lägg det på minnet ;)




Måste träna

Asså jag måste börja träna lite hoppning... Har ju anmält mig till LD+5 den 22 april tror jag det var, och jag har hoppat 85 cm, ett hinder bara. Skulle behöva hoppa bana, men det går ju sätta upp 3-4 hinder i vårat ridhus, även om det är några stolpar. Kanske ska göra det idag om det är ledigt?

Jag måste bli mer säker, för tvekar jag stannar han på mindre än 1 sekund.... Är jag säker hoppar han som en gud, men när det blir högre tvekar jag...

Mamma har beställt hem JW luva och benskydd, och schabraket har jag redan. Han kommer vara sååå snygg ;)

Vill ni se film från idag? Har bestämt mig för hoppning, om det är ledigt då ;)





Bildbomb 2

Här är del 2 :)





Bildbomb 1

Här kommer del 1 av bildbomberna :D Visst är han snygg i kroppen? Tänk er om ett år då :D




Del 2 kommer snart :)


Markebäck del 2

Idag började Annie och jag med en promenad med Ziro och Lego, bara så de fick komma ut lite och röra på benen efter natten.

Träningen gick väldigt mycket bättre än igår. Han hade en bra bjudning nästan hela passet, fast han tappade lite på slutet. Vi jobbade mycket med diagonaler i galopp, då han gärna smyger in ett byte. Igår bytte han alla gånger utom en. Det räcker att jag bara gör något litet med skänkeln eller handen så byter han... Idag bytte han iaf inte en enda gång, då jag red bättre än igår, och fokuserade på det jag skulle, och Anna kunde instruera bättre, då hon visste lite mer hur han funkar.

Traven var riktigt fin, och vi gjorde en del volter och övergångar. I uppvärmingen ökade jag lite på långsidorna, och fy fan vilken känsla! Det kändes att han verkligen sträckte ut kotorna, och svävade fram :D Jag behövde bara trycka lite lätt med skänkeln så flög han fram!

Iaf, galoppfattningarna tog han mycket bättre idag, nästan direkt. Vi jobbade som sagt på diagonaler, men även på fyrkanten och på volter. Han var riktigt duktig lille plutten :)

Bilderna är på G!


Smakprov ;)


Markebäck, del 1

Hej! Nu är jag hemma igen efter markebäck. Hade ingen dator med mig så jag kunde inte uppdatera er därifrån :(

Tänkte att jag delar upp inläggen i delar, så blir det inte så jobbigt att läsa. Iaf, jag kom dit runt 08.00, och då var det bara en häst där, så jag fick den nästa bästa boxen (storhäst box med en lucka) som var stor och fin. Dom andra var lite mindre, men kungen förtjänar det bästa (näst bästa i detta fall)! Han var riktigt lugn och fin, och anpassade sig direkt.

Jag tränade runt 10.15, och det gick helt OK. Han var lite seg och trött efter att ha vaknat runt 06, och tog inte galoppskänkeln så bra, men skötte sig ok iaf. Vi jobbade på att få fram honom, och gjorde en del övergångar, jobbade på volt, och mycket på min sitts. Den har blivit riktigt dålig sedan jag inte tränat för tränare på länge, och jag drar fram axlarna ngn centimeter för mycket. Jag tyckte att Anna var riktigt bra, och tjatade på minsta lilla, vilket behövdes. Sånna tränare är bäst, som tjatar tills man gör rätt.

Ziro blev riktigt svettig, så sen gick jag och Linn på en promenad med Ziro och Qp, och båda skötte sig ganska bra:)

Senare på kvällen blev jag dock riktigt irriterad... Hästarna bodde precis under oss, och folk sitter och skriker och skrattar tills klockan 23.30?? Ingen häst kan ha sovit då, för vi var nere en gång under kvällen, och varenda sak hörs där nere...

Del 2 och bildbomber kommer :D


Stall ikväll

Hej! Ikväll har vi kvällen i stallet, så vi åker inte riktigt än. Jag måste smörja båda sadlarna och tränsen, bära ner allt i transporten osv... Haha, kommer nog komma ihåg allt, förutom hästen;)

Jonna ska vara med i stallet ikväll, och se hur det går till när vi tar in och fodrar. Pi kommer ju på söndag, kulkul :)

Glöm inte frågestunden, som du hittar HÄR


Markebäcks outfit

Jag funderar på vilken outfit jag ska ha... Vet att en blir vit, men sen funderar jag mellan marin- eller sandfärgad? Jag gillar båda, och har riktig beslutsångest! Det lutar mest åt det marina hållet, men jag är inte helt 100.

Ska blir riktigt roligt att träna för en ny tränare, och att träffa andra medlemmar från klubben. Vet dock inte vem/vilka jag ska bo med, men jag känner många som ska dit, som Linn, Annie, Ingrid, Lina, osv osv... Det löser sig iaf :D Kameran ska med också, så vänta er flera stora bildbomber. Det kommer bli modellbilder på min lille prins, ridbilder (om någon kan ta;)), och massa smått och gott.

Anordnar eran klubb några aktiviteter? Vad isåfall?




Hej!

Sitter i datasalen (igen) och har svenska. Våran lärare ser ingen skillnad på typ facebook, bdb, bloggar osv ^^

Hahahaa, onööödigt inlägg, men shit dah same!


Hiss / Diss

Kollade runt och såg det är fula schabraket! Ett schabrak med ficka, hur fult är inte det? Kanske ganska praktiskt, att lägga mobil, godis osv i, men det är ändå väldigt fult... Bättre att ta med sig i en liten väska eller något, det är mycket snyggare iaf. Vad tycker ni om schabraket?




Markebäck

Hej! Idag tror jag att jag måste smörja en del, och packa till markebäck. Vi åker vid kl 05.40 hemifrån, och ca 06.30 från stallet. Jag vill vara där tidigt för att få en innebox. Det är mycket som ska med: Hjälm, stövlar, täcken, sadel, träns, mat (hö+kraft), lindor, schabrak, osv osv... Hoppas att jag kommer ihåg allt, och inte glömmer som jag gjorde när vi skulle tävla ;)

Vet inte hur jag gör med stallet, ridning blir det men var vet jag inte. Det ska bli sol och värme imorn, så det kanske blir en uteritt. Det var några dagar sedan vi rred ut och busade. Han har ju blivit mycket bättre, och stannar inte och fjantar sig.